Društvene mreže: digitalni kanali za promociju brenda

Društvene mreže

U poslovnom svijetu, bez obzira o kojoj vrsti organizacije se radi, neophodna je promocija proizvoda i/ili usluge koja se nudi. Budžet koji se odredi za promociju novog projekta za male poslovne pothvate je uglavnom veoma ograničen. Zato se teži pronalasku novih i inovativnijih načina promocije bez ulaganja mnoštva novčanih sredstava. Društvene mreže su idealne za ovakve projekte i poslovanje koje je ograničeno malim budžetom.

Društvene mreže su internetske platforme u kojima se povezuju grupe pojedinaca sa zajedničkim ciljem. Postoji više različitih tipova društvenih mreža, od blogova, zajednica društvenih sadržaja do platformi za društvene igre. Ako se bavite proizvodnom ili uslužnom djelatnošću Vas će interesovati samo one na kojima možete prezentovati svoj brend, proizvod i/ili uslugu. Društvene mreže koje su trenutno najpopularnije kod nas su:

  1. Facebook
  2. Twitter
  3. LinkedIn
  4. Instagram

Facebook

Facebook je odlična mreža za mala i srednja poduzeća koja žele da budu u direktnom kontaktu sa potencijalnim kupcima. Za poslovni pothvat je najbolje koristiti Facebook stranicu (o tome kako je pokrenuti možete pročitati više na ovom linku). Ova mreža će Vam pomoći da izgradite vezu sa potrošačima i u konačnici da zadobijete lojalnost potrošača, te da istražite želje i potrebe potrošača i utvrdite ciljno tržište. Na Facebook-u možete, pored osnovnih informacija o Vašem poduzeću, dijeliti slike, video snimke, PR tekstove i tako predstavljati nove projekte na kojima radite. Facebook nudi i opciju Facebook ads koja Vam omogućava da za mali novčani iznos usmjerite oglas samo za ciljanu grupu potrošača prema određenim demografskim, ekonomskim i socijalnim pokazateljima.

Twitter

Twitter je odlična društvena mreža za one koji se bave zabavom, ali i za one koji ne žele pisati duge PR tekstove, već se žele predstaviti u jednoj rečenici. Kao razlog broj jedan za posjete ovoj društvenoj mreži potrošači navode potrebu da saznaju i otkriju nešto novo i zanimljivo, a da ne utroše mnogo vremena. Putem ove mreže možete povećati svijest potrošača o Vašem brendu, povećati SEO web-stranice, promovisati sadržaj bloga, najaviti nove događaje, koncerte i sl., te pratiti konkurenciju i dobiti povratnu informaciju od potrošača. Twitter, također, nudi opciju Promoted TweetsPromoted Account i Promoted Trends, u zavisnosti od toga šta želite promovisati. Dobra stvar je da promociju plaćate samo na osnovu učinka. To znači ako pokrenete kampanju za veći broj follower-a (pratilaca) plaćate samo za onoliko pratilaca koliko ste ih dobili u toj kampanji. Također, možete ciljati korisnike koji su koristili određene hashtagove ili pratioce koji koriste određene alate.

LinkedIn

LinkedIn je profesionalna poslovna društvena mreža koja se koristi za umrežavanje poslodavaca i zaposlenika. Ova mreža, također, ima opciju Company Page (Poslovna stranica) namijenjena samo za poduzeća. Odlična je baza za pronalaženje zaposlenika, kao i za njihovo informisanje o Vašem poduzeću i o tome čime se bavite. Ovdje možete predstavite nove proizvode i/ili usluge uz opis kojim šaljete poruku potencijalnim potrošačima. Poslovna stranica na LinkedIn platformi će usavršiti Vaš profesionalni ugled i prikazati Vaše poduzeće kao uvaženu organizaciju na globalnom nivou.

Instagram

Instagram je relativno nova društvena mreža koja je po broju korisnika već pretekla Twitter. Ova mreža Vam nudi mnoštvo mogućnosti da predstavite projekte, i uglavnom se koristi slikama i kratkim video snimcima. Na ovoj mreži možete prikazati jedno drugo lice Vašeg poduzeća, to jest sliku “iza scene” koja prikazuje poslovne procese i zaposlene u drugačijem svijetlu i time Vas približava običnom potrošaču. Koristeći # (hashtags) u opisu postova možete potaknuti potencijalne potrošače da podijele Vaš sadržaj i tako proširite uticaj. Instagram, također, nudi mogućnost malih oglasa Photo adsVideo ads i Carousel ads. Oglašavanje je veoma slično onom na Facebook-u, s tim da “slika govori više od hiljadu riječi”.

https://marketingfancier.com/